Alt du trenger å vite om ESTA

15. nov 2019 skrev Arve Børve dette innlegget i

5 minutter lesetid

Alt du trenger å vite om ESTA

Har du planlagt en reise til USA, eller står det høyt på listen over land du ønsker å reise til? Da er det et par ting angående søknaden om tillatelse for innreise til USA du bør være klar over. Har du norsk pass trenger du ikke lenger søke visum til USA, du søker derimot om godkjennelse av et ESTA-skjema. Hva og hvordan gjøres dette tenker du kanskje. Vel, her har vi laget en fullstendig oversikt til deg slik at prosessen blir litt lettere.   

 

Først og fremst, hva er ESTA?

ESTA er forkortelsen for Electronic System for Travel Authorization. Ved godkjennelse gir den tillatelse for innreise til USA.

Når du søker om en ESTA-godkjennelse vil de amerikanske myndighetene blant annet se gjennom rullebladet ditt. Dette gjør de for å vurdere om du (den som søker om innreise til USA) utgjør en risiko mot landets sikkerhet eller rettigheter.  

OBS! Skulle det ha seg slik at du eller noen du reiser med har noe på rullebladet må personen det gjelder søke VISUM. Dette er to forskjellige prosesser og en visum-søknad kan ta vesentlig lenger tid enn en ESTA søknad. 

Hvem trenger ESTA?

Statsborgere i land som er en del av Visa Waiver programmet, der i blant nordmenn, som ønsker å reise til USA kan søke om ESTA-godkjennelse.

Skulle det ha seg slik at den reisende allerede har et godkjent visum for innreise til USA, er ikke en ytterligere ESTA-godkjennelse nødvendig. Den reisende har da rett til innreise i USA basert på godkjent visum.

Her finner du en oversikt over land som er en del av Visa Waiver programmet: https://usaestaonline.com/no/faq/hva-er-visa-waiver-programmet

Hvor lenge er ESTA gyldig?

En godkjent ESTA-søknad er gyldig i to (2) år, eller frem til gyldighetsdatoen på passet ditt er utgått. Med en godkjent ESTA-søknad har du rett til å oppholde deg i USA i inntil nitti (90) dager etter innreise.

Hvem behandler ESTA?

Behandling av ESTA-skjemaene er det kun «The Department of Homeland Security» som kan gjøre.  

Hva koster det å søke ESTA?

Per i dag så skal ESTA ikke koste mer en fjorten (14) amerikanske dollar, men her er det fort gjort å bli lurt. Mange sider i dag lever av å søke for deg. Via disse sidene betaler du fort dobbelt, noen ganger tre ganger så mye som ved å søke selv. For å unngå å betale mer enn du behøver finner du linken til den offisielle ESTA siden her: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Hvordan sjekker du din ESTA-søknad?

Lurer du på hvordan du ligger an i søknadsprosessen eller om søknaden din fremdeles er gyldig? Finn frem passet, og klikk på linken under. Her finner du fort ut av det, helt gratis!

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

MERK! Du mottar ingen mail på om søknaden din er godkjent. Dette må du selv sjekke ved å logge inn på siden over.

Hvor lang tid tar det å få ESTA-søknaden godkjent?

Godkjennelsen av et ESTA-skjema er rundt 72 timer etter at søknaden er sendt inn. Som regel blir søknaden godkjent samme dag.  

Hva gjør jeg om ESTA-godkjennelsen min ikke lenger er gyldig?

Om din ESTA-godkjennelse har gått ut er alt du må gjøre å søke om et nytt.

NB! Har du reist til Iran, Irak, Syria eller Sudan innen de siste fem årene må du søke om visum for å kunne besøke USA. Denne ordningen var ny fra 1. januar 2016. Dette gjelder også for de som har dobbelt statsborgerskap. Det vil si at om du er norsk statsborger, men i tillegg har statsborgerskap i Iran, Irak, Syria eller Sudan må du søke visum.

 

Arve Børve

Arve Børve

Arve jobber som IT-ansvarlig og markedsfører. Han er en energisk sjel importert fra det glade vestlandet, nærmere bestemt Bergen.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

10. feb 2022 - Henrik Oftedal

Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

Reisebrev fra Henrik Oftedahl og Maxpulse sin tur til Cortina – Dobbiaco rennene 3.-7- februar 2022. Jeg har..

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

10. feb 2022 - Maiken Balslev

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

Behovet for et avbrekk fra hjemmekontor og hverdagsstress meldte sin ankomst. Med en perfekt beliggenhet ved..

Reisetrender 2022

11. jan 2022 - Line Støber Taraldsen

Reisetrender 2022

Ingen kan spå hva som skjer i tiden fremover, men vi har prøvd å sette sammen en liste over hva vi mener blir..