Hvordan arrangere en bærekraftig firmatur

14. okt 2019 skrev Jørn Balslev dette innlegget i

6 minutter lesetid

Hvordan arrangere en bærekraftig firmatur

I en tid med økende fokus på klimaendringer og miljøutfordringer ønsker flere og flere å reise på en måte som minsker fotavtrykket. Å ta med ansatte og kollegaer på firmatur trenger slett ikke å bety negativ klimapåvirkning og dårlig samvittighet for miljøet.

Dersom dere setter bærekraft, miljø, samfunnsansvar og opplevelser høyt i bedriften, er det lettere å få til et arrangement med et positivt fotavtrykk.

I dette innlegget gir vi deg gode tips til hvordan du med bevisste reisevalg enkelt kan arrangere en miljøvennlig firmatur som de ansatte vil huske i lang, lang tid.

 

4 tips til å reise miljøvennlig på firmatur

En bærekraftig firmatur bestemmes ut fra flere ulike faktorer. Her lister vi opp de viktigste:

Destinasjonen

Hvor langt unna er reisemålet? Må dere bruke fly? Flyreise er det største fotavtrykket man kan ha innenfor transport.

Dersom dere må reise med fly, kan dere se etter avganger og flyselskap som har de nyeste og mest miljøvennlige modellene. Velg dessuten direktefly der det er mulig. Det er når flyet tar av og lander at det slipper ut mest klimagasser.

Transport

Velger dere ikke å fly, er kollektivtransport som buss og tog mer miljøvennlig enn å kjøre bil. Å ta toget til destinasjonen tar riktignok lengre tid, men det gir deg en helt annen og ofte rikere reiseopplevelse underveis.

Jo flere det er i et transportmiddel, desto mer klimavennlig blir det som regel. Chartre heller en buss enn å kjøre privatbiler.

Miljøvennlige overnattingssteder

Når du skal velge hotell, er det viktig å se etter steder som tar bærekraft på alvor. Først og fremst, er hotellet miljøsertifisert? Se etter hoteller som har et såkalt Green Globe-sertifikat. Videre kjennetegnes miljøbevisste hoteller av at de er bygd og innredet med bærekraftige materialer, serverer kortreist mat, bruker minst mulig plast og kjemikalier og generelt er opptatt av å redusere miljøpåvirkningen.

Kortreist mat

Kortreist lokalmat har mange miljøfordeler og er dessuten både mer spennende og mer smaksrik enn mat fra de store produsentene. Ved å velge kortreist mat støtter du både nærmiljøet, lokalt næringsliv og dyrehelse, og man får ofte en sunnere mat med særpreg.

Lokal matproduksjon fører i tillegg til mindre transport, noe som er med på å redusere klimagassutslipp og andre skadevirkninger av transporten.

 

Ideer til bærekraftige firmaturer

Å reise mer bærekraftig behøver ikke bety at dere må innskrenke reiseopplevelsen og komforten, og det trenger heller ikke å bli kostbart. Snarere tvert imot. Her får du et knippe tips til spennende firmaturer som er til glede både for deg selv og Moder Jord.

Opplevelser i nærmiljøet

Det finnes helt sikkert ting å oppleve og ting å gjøre på den plassen dere holder til. I Oslo, for eksempel, kan et opphold på “Holmenkollen-hotellene” kombineres med sykkeltur i marka, aking i Korketrekkeren, aktiviteter på Høyt & Lavt Klatreparker og besøk i skimuseet. Teateropplevelser i byen er bare en liten T-banetur unna.

I Bodø kan dere ta turen ut til Kjerringøy og få et spennende opphold med kajakkpadling, sykling, topptur, fisking og eventuelt en teambyggingskonkurranse med forskjellige poster og øvelser. Og ikke minst kan dere avrunde en opplevelsesrik dag med et herremåltid rett fra havets skattekiste.

Turer i Norge

Tur på Rallarvegen: Ta toget til Finse og tilbring natten på turistforeningshytta eller hotellet på Finse. Neste dag tar dere en guidet tur på isbreen og en god middag på kvelden. Dagen deretter leier dere sykler og sykler til Flom. Her får dere en tur på fjorden med en av de nye elektriske turistbåtene. Dere overnatter i Flom, og siste dag tar dere den historiske jernbanen fra Flom til Myrdal, og så Bergensbanen videre hjem.

Topptur til Galdhøpiggen: En annen mulighet er å samle hele bedriften på “Norges tak”. Bruk gjerne en idé som “Hele bedriften til topps”. Dere reiser så miljøvennlig som mulig (gjerne med chartret buss) til Jotunheimen og Juvasshytta. Veien opp til Juvasshytta, som ligger hele 1840 meter over havet og er nærmeste hytte til Galdhøpiggen, er bratt og spennende.

Det er gode overnattingsfasiliteter i Lom, på Brimiseter eller på Juvasshytta. Fra Juvasshytta går dere i taulag over Styggbreen og bestiger Galdhøpiggen sammen. Turen opp er overkommelig for de fleste i bedriften. Tenk for en bragd dere har fått til sammen – å bestige Nord-Europas høyeste fjell! Så kan dere avslutte med middag hos Arne Brimi på Viavang. Og på vei hjem kan dere dere sette et heftig punktum for turen med rafting i Sjoa.

Aktivitetshelg på Voss: Voss er fantastisk godt egnet til å sy sammen en flott helg, og dere kommer dere enkelt til Voss med tog både fra Oslo og Bergen. Dere blir møtt av et levende bygdesamfunn med et mangfold av opplevelser å velge mellom. Her kan dere bryne dere på alt frå fallskjermhopping til rafting i trygge omgivelser. På sommeren kan dere utforske utallige vandreruter i Vossefjellene, og på vinteren har dere to skisentre å velge mellom. Voss Gondol, som starter på togstasjonen og tar dere rett til fjells, går hele året.

Til utlandet

Ønsker dere å legge turen utenlands? Ta toget til Stockholm. Det tar ikke mye lenger tid enn å fly, og dere kommer fra sentrum til sentrum. Oppgaver, faglig stoff eller gode diskusjoner – det er mye en fem timers togtur kan brukes til.

Eller dere kan ta nattoget til København og eventuelt fly hjem. Da har dere vært mye mer miljøvennlige enn om dere flyr begge veier.

En annen og lite brukt mulighet er den svenske skjærgården fra Strømstad til Gøteborg. Her finner du et rikt tilbud av aktiviteter, gode hoteller og restauranter – og dét bare en time fra grensen.

 

Arranger firmatur med god samvittighet!

Som du ser, kan det å reise miljøvennlig med kollegaer by på mange aktive og minneverdige opplevelser, både i Norge og like utenfor landets grenser.

Velger du å bruke en turoperatør, får du en trygg reisepartner som vil kunne sette sammen en firmatur som er bra både for klimaet og jobbmiljøet.

sjekkliste firmatur

 

Jørn Balslev

Jørn Balslev

Jørn er partner i Expert Reiser, og har hovedansvar for Maxpulse.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


5 gode grunner til å velge et reisebyrå for firmaturen

10. mar 2020 - Maiken Balslev

5 gode grunner til å velge et reisebyrå for firmaturen

Nå som internett gjør verden og alt den har å by på tilgjengelig for alle og enhver, tenker noen kanskje at..

Derfor bør du ha med en norsk reiseleder på firmaturen

03. mar 2020 - Maiken Balslev

Derfor bør du ha med en norsk reiseleder på firmaturen

Det er stor forskjell på å reise på familieferie med to voksne og to barn, og å reise med en stor gjeng..

5 byer du med fordel kan besøke i vinterhalvåret

21. feb 2020 - Jørn Balslev

5 byer du med fordel kan besøke i vinterhalvåret

Blant oss nordmenn er det mange tilhengere av destinasjoner som byr på varme og sol, og som helst ikke vil..