Reisetrender 2022

11. jan 2022 skrev Line Støber Taraldsen dette innlegget i

8 minutter lesetid

Reisetrender 2022

Ingen kan spå hva som skjer i tiden fremover, men vi har prøvd å sette sammen en liste over hva vi mener blir spennende reisetrender i tiden etter Covid19.

Mye av dette er tanker fra oss som jobber med dette. Noe av inspirasjonen til dette har vi fått fra NHOs forslag til handlingsplan 2020 (som er like aktuelt i 2022 – da vi alle bør sette en svart strek over 2021). Og inspirasjonen har også kommet fra våre trofaste kunder.

Smøla Kajakk_foto_smolakajakk 1280x1000

Nære reisemål
Mange av dere vil også i år legge feriene fremover til eget land eller nære land.
Derfor er det viktig for oss som turoperatør å legge til rette for at du kan ordne hele feriepakken ett sted med en kontaktperson, selv om du «bare» vil dra til fjells eller til en by i nærheten.
Det som er viktig å merke seg er at også i 2022 vil Norgesferiene raskt bli utsolgt. Og også fly og hotell til europeiske reisemål begynner å fylles opp. Det betyr også at prisene øker i tiden fremover.
Så her bør du være ganske rask om du skal plukke fra øverste hylle.

Utendørs
Det blir stadig mer fokus på utendørsferier og utendørsaktiviteter. Både fordi det kjennes tryggere enn å samles inne og fordi mange gjerne vil komme nærmere naturen og bruke naturen som mental rekreasjon.
Sykkeltur med overnatting i vindistriktet Burgund, toppturdager på spektakulære Senja, glamping i inn- og utland er bare noe eksempler.

Detoxferie
Detoxferie blir mer og mer trendy. Det å reise til steder som ikke har dekning og som heller har fokus på opplevelsene rundt blir stadig viktigere. Å være offline er en luksus som flere ønsker å unne seg. Mange av reisemålene kan tilby dette. Flere store hotellkjeder har spesialisert seg på digital detox. Tven er gjemt vekk i bungalowen og det oppfordres til å legge bort mobil og pc under hele oppholdet.
Hideoutferie – vi vil se mer fokus på små overnattingsteder og hoteller uten for mange mennesker.
Egen villa med basseng i Thailand, tretopphytte i Norge eller hva med netter i en dome?
Dome - Foto Visit Hardangerfjord
Overnatting i en Dome - Foto: Visit Hardangerfjord

 

Bærekraftig turisme er en del av detoxfokuset. Økende satsing på kortreiste råvarer, vegetar/vegansk mat, kortreiste ferier og miljøsertifiserte bosteder vil virke inn på hvordan vi som turoperatør velger ut våre samarbeidspartnere for å kunne levere det beste produktet til deg.

1920x1280 photo by-Gemma-Evans

Miljøfokus
Det vil bli mer fokus på miljø. Miljøet har hatt godt av Covid og reiserestriksjoner – det kan vi ikke stikke under en stol. Det er plutselig et yrende fugleliv i storbyene, fiskene er tilbake i kanalene i Venezia og det er mindre luftforurensing.
Flere cruiserederier har lansert hybridskip og mange utflukter på spennende reisemål går med elektriske kjøretøy og båter.
Har dette kommet for å bli eller vil turismen gå tilbake til slik det var?
Vi tror at mange av dere vil fortsette å tenke miljø og legge vekt på bærekraftig turisme når dere planlegger en ny reise. Derfor har vi som turoperatør også lagt økende vekt på dette ved utvelgelse av samarbeidspartnere.

Long-Stay
Vi vil nok også se en økende trend med såkalt Langtidsferie, hvor du reiser bort for en lang periode og kombinerer dine opplevelser med jobb. Pandemien har åpnet øynene til både arbeidsgivere og arbeidstagere for hjemmekontor på alvor.
Og hvorfor ikke ha hjemmekontoret i Karibien eller i Thailand.? Eller kanskje i Lofoten? Familien kan jo også være med.

Online bestilling
Stadig flere vil bestille sin reise online. Vi som turoperatør må legge til rette for dette, og vi vil jobbe med flere ulike løsninger for en enkel bestillingsflyt i 2022.
Men vi ser også at turoperatørens kunnskap er uvurderlig og at behovet for å snakke med en ekspert vil alltid være til stede. Så det må lages en god miks på dette.

1929x1281 photo by Stem-t4l

VR-reising
Virtuell reising vil bli mer og mer viktig. VR har egentlig vært forbeholdt moro og underholdning. Men nå vil dette bli en helt annen måte å reise på. Du kan reise uten å reise…
Hva med å tusle barbent rundt på en øy på Maldivene fra din egen stue?
Og dersom du synes at det ser forlokkende ut, så kan du bestille turen etterpå og dra dit fysisk.

I tillegg vil VR bli et effektivt verktøy på din reise uansett om du skal rundt i Norge, på gruppetur i utlandet eller reise på egen hånd.
Verktøyet gjør det enklere for deg å planlegge turen og utforske reisemålet før du bestemmer deg.

Reiseapper
Utvikling av og mer fokus på reiseapper hvor du på reisen din kan motta informasjon om utflukter, kommunisere med reiseleder om du er på gruppetur, få tilbakemelding om tidendringer eller programendringer.
Skal du på bilferie, henter appen opp gps og kart som du kan følge, hvor hotell og spennende severdigheter allerede er plottet inn.
Listen er uendelig lang hva appene kan brukes til – og vi hos oss jobber også med utviklingen av dette.

Safety first
Mange – både turoperatører, reisende og reiselivsaktører kommer i lang tid fremover til å sette sikkerhet først.
Det blir nok mer normalt med turer og utflukter i små grupper. Det blir vanlig å unngå køer til severdigheter. Kanskje du må kjøpe utflukt på forhånd med app hvor du får tildelt en tid når du kan gå inn i f eks Nidarosdomen eller Notre Dame. Reiseappen kommer inn her, og du må kanskje scanne din billett for å komme gjennom inngangsporten til rett tid.


Gamification
Gamification – et spennende ord. Dette blir nok enda mer i vinden i kommende år.
Både som underholdning, men også for å gjøre deg kjent med et reisemål.
En av de mest hotte gamifications er Dwarf Hunt i den polske byen Wroclaw. Via en app går du rundt i byen og samler poeng ut fra hvor mange dvergfigurer du finner gjemt.
Slike city-games kan lages for mange andre byer og reisemål og vil bli en morsom og spennende måte å utforske stedet på.
Kanskje en utgave av den forsvunne diamant, hvor du virtuelt reiser rundt i verden og samler poeng og reisegavekort, mens du opplever de ulike reisemålene?
Dette er vi også i ferd med å se på, og vi vil bruke 2022 til å utvikle gøyale og interessante løsninger.


Solnedgang_Tre Cime di Lavaredo_maxpulse_selvguidedturer © Julius Silver, Pixabay

Fottur- Cortina i Dolomittene, Italia

Mer ferieblæring…
Vi nordmenn er stadig på jakt etter reisemål hvor du garantert ikke finner naboen.
Og hvor du kan dele et bilde på sosiale medier for å vise at du befinner deg på et sted hvor i hvertfall ikke hvermansen vil komme.
Vi ønsker å bruke ferien og feriepengene på det unike – om det er rafting i Coloradoelven, fottur i Dolomittene, bjørnesafari i Alaska, ishotellet i Alta, snøscooter på Svalbard.
Og etter en lang reisepause er mange veldig klare for nettopp å bruke mer av budsjettet på noe helt ekstraordinært.


Pandemiforsikring
Sist, men ikke minst tror vi at forsikringsselskapene vil innføre en pandemiforsikring som en del av reiseforsikringen. Dette vil gjøre at vi alle kan bestille reisen i den visshet at vi er dekket om noe skulle skje.


Pakkereise
Men det som også er veldig viktig å vite, er at dersom du bestiller en pakkereise gjennom en seriøs aktør, så er du dekket gjennom Pakkereiseloven om noe uforutsett skulle inntreffe.
En pakkereise er en reise som består av minst to elementer – hotell og fly, leiebil og fly, cruise og hotell etc.
Og det hjelper vi deg selvsagt med uansett om du skal på bilferie, hideout i Thailand, skirenn i Marcialonga, opplevelser på Svalbard, glamping, treningstur eller hva annet du ønsker!

Håper du fikk litt inspirasjon og noen tanker om reisetrender for 2022.

Velkommen til oss!

 

 

 

Line Støber Taraldsen

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

10. feb 2022 - Henrik Oftedal

Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

Reisebrev fra Henrik Oftedahl og Maxpulse sin tur til Cortina – Dobbiaco rennene 3.-7- februar 2022. Jeg har..

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

10. feb 2022 - Maiken Balslev

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

Behovet for et avbrekk fra hjemmekontor og hverdagsstress meldte sin ankomst. Med en perfekt beliggenhet ved..

Reisetrender 2022

11. jan 2022 - Line Støber Taraldsen

Reisetrender 2022

Ingen kan spå hva som skjer i tiden fremover, men vi har prøvd å sette sammen en liste over hva vi mener blir..