5 byer du med fordel kan besøke i vinterhalvåret

21. feb 2020 skrev Jørn Balslev dette innlegget i

6 minutter lesetid

5 byer du med fordel kan besøke i vinterhalvåret

Blant oss nordmenn er det mange tilhengere av destinasjoner som byr på varme og sol, og som helst ikke vil oppholde seg i nord før vi kommer til mai. Likevel er det flere fordeler med å legge firmaturen til destinasjoner som du ikke først og fremst forbinder med varme, i vinterhalvåret. Noen byer er kjent for flotte julemarkeder og tiltrekker seg folk av den grunn, men også utenfor julemarked-sesongen er det mye spennende å oppleve. Mange steder byr på forfriskende turistfrie og rimelige opplevelser i løpet av de kaldere månedene. 

 

Wien, Østerrike

Wien ble stemt frem som «beste europeiske by» av Readers’ Choice Awards i 2019. Dette er en utmerkelse som henger høyt, og som gjelder hele året, uansett sesong. Byen har et nostalgisk preg med fantastiske gamle bygninger og en veldig koselig bykjerne. Synes du det er vanskelig å se for deg, kan du søke opp Schönbrunn Palace på Instagram, og se St. Charles-kirken dekket av snø. 

Det er mange aktiviteter i bybildet, hele året gjennom. Blant annet er det ofte utendørskonserter, hvor de forsøker å simulere den ekte Wieneroperaen, der det er åpent for hvem som helst å kaste seg på, noe som er livlig, underholdende og svært fornøyelig å se på. Disse konsertene er spesielt godt egnet til å kombinere med en kopp varm sjokolade og den kjente «Sacher Torte», en kjent, lokal sjokoladekakevariant. For flere måltider finnes det utallige restauranter å velge blant, flere av dem i verdensklasse. Vinopplevelsene står også i kø i Østerrike, og rett sør for Wien ligger Gras, et område med utsøkte vinområder. 

 

Tallin, Estland

Tallinn er en by som virkelig byr på sjarm og atmosfære, blant annet takket være de mange slottene med artige tårn og spir, samt den flotte beliggenheten helt nede ved Østersjøen. Byen har et av de best bevarte historiske sentre i Europa, med mange middelalderkirker og handelshus. Flere av disse står på UNESCOs verdensarvliste.

Toompea-slottet er svært godt egnet for eventer og aktiviteter, med sin spektakulære utsikt over byen. Denne utsikten over et snødekt Tallinn vinterstid er magisk.

Et godt hotelltips er Three Sisters Hotel i hjertet av gamlebyen, hvor du finner en hyggelig, lun atmosfære og god standard.  

 

Brugge, Belgia

Brugge er en annen europeisk by med flott bevart middelalderkultur. Med sine kanaler, middelalderarkitektur og brostensbelagte gater er byen en fornøyelse å utforske. Sentrum av Brugge er supersjarmerende, med gamle hus i bindingsverk, hyggelige kafeer og gode restauranter. Brugge er et veldig godt alternativ til storbyene Brüssel og Amsterdam. 

Brugge er full av kafeer, restauranter og barer. De belgiske spesialitetene øl, pommes frites, sjokolade og vafler kan man få overalt. Dersom dere ønsker å lære mer om disse delikatessene, er Brugge riktig sted. Her finner dere museum for både øl, sjokolade og pommes frites! I familiebryggeriet Brouwerij de Halve Maan kan dere oppleve ølbryggeprosessen på nært hold, med guidede turer hver time, som avsluttes med at dere får smake på ølet. Fra taket av bryggeriet er det dessuten flott utsikt over Brugge. Sjokolademuseet Choco-Story byr på en oversikt over sjokoladens historie og hvordan sjokolade lages, mens dere på Frietmuseum kan lære om det samme, bare om potet. I vinterhalvåret er det god plass og lite køer her.

 

Ljubljana, Slovenia

Førsteinntrykket av Slovenias hovedstad er at dette er en ekte eventyrby. Med borgen som ligger og troner over byen, gir det en følelse av å reise flere hundre år tilbake i tid. 

Fokuset for en firmatur til Ljubljana bør ligge på matopplevelsene. I vintersesongen kan dere enkelt spise dere fra opplevelse til opplevelse. Restauranten JB, drevet av Janez Bratovz, er verdensberømt, så her lønner det seg å booke bord uansett årstid. Janez ble den første stjernekokken som fikk sin restaurant omtalt på den prestisjetunge listen «San Pellegrinos 100 best restaurants in the world». Selv om denne restauranten anses å være «svindyr» i Slovenia, er det for oss nordmenn en stor opplevelse til en fornuftig pris.

Stjernekokken Janez anbefaler et spennende matkonsept, nemlig å gå på Odprta Kuhna, åpent kjøkken. Dette er et matmarked i sentrum av Ljubljana som holder åpent hver fredag i perioden mars til oktober, så hvis dere vil innom her, bør dere legge turen til starten eller slutten av vintersesongen. På Odprta Kuhna er et trettitall restauranter representert, blant annet allerede nevnte JB, og Hiša Franko, Gostilna Grič, med flere. Selv om de kulinariske ambisjonene er redusert til street food-nivå, er det ingenting å utsette på smak eller kvalitet. Rettene legges opp med kirurgisk presisjon, og de fleste koster rundt 5 euro.

 

Luzern, Sveits

Å besøke Luzern på vinteren er en «no-brainer». Denne nydelige byen ligger midt mellom Zürich og Engelberg, på bredden av Vierwaldstätter-sjøen. Luzern ligger ved foten av Alpene og er omkranset av topper på over 3000 moh. Hvorfor ligge oppe i alpene når dere kan nå skiheisen etter en vakker 30 minutter lang togtur fra Luzern?

Reisetiden fra flyplassen i Zürich er ikke mer enn en time, og rett utenfor byen finnes tilbud om snøaktiviteter, hest og slede, teambuilding-øvelser og vintercruise på sjøen. Samtidig som man får landsbyfølelsen i Luzern, er den en storby, med hele 450 000 innbyggere.

Jakter dere på et godt spa, anbefaler jeg at dere bor på Bürgenstock Hotels & Resort. Det ligger på 600 høydemeter, med utsikt over innsjøen. Med tre spaanlegg både ute og inne er det en opplevelse i seg selv å sitte i boblebadet og se utover Luzern-dalen.

 

Om du fremdeles ikke har funnet drømmeplassen, så har vi enda mer inspirasjon til din firmatur og spesialiserer oss på å skreddersy turen etter deres behov.

sjekkliste firmatur

 

Jørn Balslev

Jørn Balslev

Jørn er partner i Expert Reiser, og har hovedansvar for Maxpulse.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

10. feb 2022 - Henrik Oftedal

Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

Reisebrev fra Henrik Oftedahl og Maxpulse sin tur til Cortina – Dobbiaco rennene 3.-7- februar 2022. Jeg har..

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

10. feb 2022 - Maiken Balslev

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

Behovet for et avbrekk fra hjemmekontor og hverdagsstress meldte sin ankomst. Med en perfekt beliggenhet ved..

Reisetrender 2022

11. jan 2022 - Line Støber Taraldsen

Reisetrender 2022

Ingen kan spå hva som skjer i tiden fremover, men vi har prøvd å sette sammen en liste over hva vi mener blir..