Gode råd når du skal oppleve Tour de France for første gang

15. okt 2019 skrev Jørn Balslev dette innlegget i

9 minutter lesetid

Gode råd når du skal oppleve Tour de France for første gang

Le Tour de France!

Tour de France er verdens største idrettsarrangement sett i antall tilskuere og TV-seere. Om lag 3,9 milliarder fra 190 land får med seg sommerens store begivenhet. Bare på Alpe d'Huez, en av de mest populære og brukte «bakkene», kan det være over en million mennesker. Dette er et stort sirkus. Et sirkus som flytter på seg hver dag over en periode på 21 dager, kontant med nødvendig utstyr i på vei til eller fra en by. 9 000 politimenn, og damer, i tillegg til militærpoliti med opptil 14 000 stykker hjelper til og sørger for at alt går som det skal, - at alle skal føle seg trygge.

Her kommer første utfordring for oss som vil komme så tett på rytterne og dette sirkuset som mulig. Sikkerheten er på topp og det innebærer flere stengte veier og områder. I de mest populære områdene som Alpe d'Huez kommer bobilene en uke i forveien for å sikre seg de beste plassene. Noen steder stenges veier opptil tre dager før rytterne kommer, mens andre steder holdes veiene åpne lenger og det er det lettere å komme til.

Kommer Tour de France til Alpe d'huez i 2020? Klikk her for å lese mer

Det er viktig å merke seg at reklamekaravanen kommer ca. 1,5 – 2 timer før rytterne kommer. Tiden mellom karavanen og rytterne er det forbudt å flytte seg. Ønsker du å bytte posisjon er du dermed nødt til å gjøre dette før karavanen kommer, eller etter at rytterene har passert.

Her kan du lese mer om "showet før showet" - Tour de France-karavanen

Et av tourens høydepunkt er jo uten tvil hvis bilen til Dag Otto og TV2 stopper akkurat der dere står. Lurer du på hvordan du får til det? Da er det bare å lese videre.

 

Tour de France, Maxpulse, sykkel, aktiviteter, aktiv ferie, sykkelferie, familie, tv2

 

Konklusjonen her er at planlegging er viktig for å få mest ut av Tour de France. Vi har vært med på dette sirkuset noen år og har samlet endel gode råd til deg, både som syklist og tilskuer.

 

1. Hvilke etapper skal jeg velge?

Dette kommer an på hva du vil oppleve. Starten i Nice i 2020 tror vi kan bli helt magisk. Her er det en fantastisk utsikt fra fjellene mot Cote d'Azur og Middelhavet. På en annen side velger de fleste turister å reise til Alpene. Det vil si et drøss av tilskuere, masse leven, de mest kjente klatreetappene, i tillegg til de mest kjente mål- og startbyene.

Her kan dere lese mer på Tour de France' egen hjemmeside

 

2. Les deg nøye opp på de Tour de France traseene du vil besøke.

Vil du se flere etapper må du også planlegge hvordan du skal komme deg mellom etappene. En idé kan være å se annenhver etappe, da blir det mindre stress. Sjekk tidsplanen nøye slik at du vet når caravanen med all reklame og underholdning skal passere, i tillegg til når rytterene kommer.

 

3. Vær tålmodig

Du må stå tidlig opp for å komme deg ut til de beste plassene i løypa. Nyt stemningen og litt av "galskapen" som du bare vil oppleve i Tour de France. Dette er uten tvil noe du vil holde av hele dagen til.

 

4. Når rytterne har passert blir det fort kaos.

Da er det brått slutt, alle skal «hjem». Det er mye folk på fjelletappene og det tar tid å komme seg tilbake til hotellet. Ofte er det bare en vei ut av dalen og det kan ta flere timer. Ha med deg litt lesestoff, ekstra mat og drikke og andre ting å fylle tiden med.

 

Tour de France, Maxpulse, sykkel, aktiviteter, aktiv ferie, sykkelferie,familie

 

5. Ha med deg nok klær og mat til en hel dag i fjellet.

Det kan komme regn, det kan være kaldt i høyden og det kan være vanskelig å få tak i mat oppe i fjellene. Ta med varme klær og nok å drikke. For varmt eller for kaldt blir fort utrivelig uten vann, mat og passende klær.


6. Få Dag Otto og TV2 bilen til å stoppe. Det er moro!

Husk å ha med deg klær i norske farger og norske flagg! Finn en plass sammen med mange andre nordmenn. De norske syklistene skal både høre og se at vi er på plass for å løfte dem frem, og muligheten for at Dag Otto stopper hos oss øker dess fler nordmenn vi er som heier sammen.

 

7. Ha alltid et kamera og autografboka klar.

Muligheten for en "selfie" med kjendiser og en autograf dukker opp når du minst venter det. Det er stor sjans for at du møter på noen av de norske rytterne i løpet av turen. Det er stas!

 

8. Hvor er sjansen størst for å møte rytterne?

Det er i start- og målbyene, men kanskje aller mest i startbyen. Her tar ofte rytterne seg tid til å varme opp på spinningsykler/ruller litt og tester syklene utenfor bussen. Da har de best tid, etter etappene vil de helst slappe av og forlater gjerne målområdet ganske kjapt.

 

9. Opplev "norskesvingen" i Paris

Nordmennene har faktisk sin egen sving i Paris. Her kommer du tett på løypa og du har en uterestaurant med TV like i nærheten. Det er en opplevelse i seg selv, en verdig slutt på Tour de France og virkelig prikken over i'en.

Her kan du se mer om "norskesvingen" på deres egen Facebook-gruppe

 

10. Er det første gangen du reiser på Tour de France? Reis med noen som har vært der før.

Tour de France er litt uoversiktlig og uberegnelig. Reiser du med erfarende guider så sørger de for at du får en best mulig opplevelse og får en tur du sent vil glemme.

Sjekk ut Tour de France 2020, med Maxpulse

 

Tour de France sykkeldeltagere 610x460

 

6 ekstra tips til deg som vil oppleve TdF fra sykkelsetet:

 

11. Skal dere leie sykkel i Frankrike?

Vær tidlig ute. En god leiesykkel koster 2 500 – 3 000 for en uke.

Se her for en utleier vi har god erfaring med

De sender sykler til ditt første hotell og den leveres tilbake fra det siste hotellet du bruker. Supert system. Husk "tabbe" forsikring på sykkelen dersom uhellet skulle være ute.

 

12. Ta med egen hjelm, egne pedaler, reparasjonsveske og litt førstehjelpsutstyr.

Da er du trygg om uhellet er ute.

 

13. Husk at det er svært mange tilskuere uten sykkel.

Disse skal til de samme fjellene som de du ønsker å sykle. Den vanlige veien er sterkt trafikkert. Finn passende sykkelstier inn til starten av fjellet. En mulighet er å planlegge i bikemap.net . Her kan du velge ruter andre har gjort tidligere i samme område.

 

14. Respekter Germanderie / Militærpolitiet

De setter en effektiv stopper for sykkelturen om du ikke respekterer deres avgjørelse. Sier de gå av sykkelen – gjør det. De kan finne på å tømme dekkene dine for luft dersom du ikke gjør som de sier. Her hjelper det ikke å begynne å diskutere.

 

15. Lytt til drømmen din, men planlegg godt.

Det er virkelig en prestasjon å sykle fem fjell på 10-12 km ganske hurtig etter hverandre. Finn deg en lang stigning i Norge først, og sykle den så mange ganger at du får 10-12 km. Deretter legger du til 20 varmegrader (om det er 10-15 grader når du sykler). Gode forberedelser gir bedre opplevelser. Ikke glem å lytte til kroppen.

 

16. Delta på en organisert tur til TdF de første gangene du vil prøve det.

Da får du med deg guider som har vært i sirkuset en rekke år og du får uten tvil en bedre opplevelse. Bli med noen som kan det.

 

Sjekk ut Tour de France 2020, med Maxpulse

 

God tur til Frankrike!

 

Tour de France heiagjengen 610x460

 

Jørn Balslev

Jørn Balslev

Jørn er partner i Expert Reiser, og har hovedansvar for Maxpulse.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

10. feb 2022 - Henrik Oftedal

Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

Reisebrev fra Henrik Oftedahl og Maxpulse sin tur til Cortina – Dobbiaco rennene 3.-7- februar 2022. Jeg har..

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

10. feb 2022 - Maiken Balslev

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

Behovet for et avbrekk fra hjemmekontor og hverdagsstress meldte sin ankomst. Med en perfekt beliggenhet ved..

Reisetrender 2022

11. jan 2022 - Line Støber Taraldsen

Reisetrender 2022

Ingen kan spå hva som skjer i tiden fremover, men vi har prøvd å sette sammen en liste over hva vi mener blir..