Har du kontroll på skattereglene rundt firmaturen?

29. okt 2019 skrev Jørn Balslev dette innlegget i

5 minutter lesetid

Har du kontroll på skattereglene rundt firmaturen?

En firmatur er gjerne et høydepunkt for de ansatte, en belønning, oppmuntring og et hyggelig avbrekk på samme tid. For den som arrangerer er det ikke til å komme unna at utgiftsbildet blir viktig. Her til lands er vi så heldige at vi kan få skattefradrag for hele eller enkelte deler av firmaturen, noe som gjør det mer overkommelig å arrangere en utflukt.

Som med de fleste goder, må du oppfylle enkelte krav for å dra nytte av dem. 

Skatteloven sier klart og tydelig at ansatte skal skatte av alle fordeler av velferdstiltak i arbeidsforhold. Selv om de aller fleste firmaturer kan ses på som et velferdstiltak, er det likevel flere måter å nyttegjøre seg av skattefradraget på. 

Vet du hvilke kriterier som gjelder for å være kvalifisert for skattefradrag? I denne artikkelen gir vi deg oversikten over det du må tenke på.

 

Krav til antall ansatte

Driver du et firma som har få ansatte, må de ansattes stillingsprosent utgjøre minst en helstilling til sammen for at du har rett på skattefradrag. Er dere tre ansatte som jobber 40 prosent stilling hver, er det innenfor, men er dere bare to som jobber tilsvarende, mangler dere altså 20 prosent arbeidskraft for å innfri kravene.

En annen regel dreier seg om internt slektskap i firmaet. Dersom alle firmaets ansatte er i nær slekt med hverandre, kan man ikke få skattefradrag for firmaturen. 

 

Kostnadsbildet

Alle kostnader som skal dekkes på turen, må være innen rimelighetens grenser, altså innenfor rammene for hva man kan forvente at en middag, en overnatting etc. koster. 

Det er også satt en begrensning på maksimalt to overnattinger, også dette for å ha et tak for utgiftene. 

 

Velferdstiltak

For å dra nytte av skattefradraget, må turen kunne kategoriseres som et velferdstiltak.
Her er det Skatteloven som bestemmer hva som kvalifiserer. Definisjonen på et velferdstiltak er at hovedmålet med turen er det sosiale utbyttet for de ansatte, altså at det å fremme samhold og trivsel er en viktig grunn til å arrangere turen. Samtidig kan ikke turen vare mer enn 2 overnattinger. Som et tredje kriterium for å få skattefradrag for firmaturen, må alle ansatte, eller alle ansatte fra samme avdeling, være invitert med på turen.
Overholder du dette, altså at alle i en avdeling eller i bedriften er invitert, det er maksimalt 2 overnattinger og kostnadsbildet er innen rimelighetens grenser, er det ikke krav om noe faglig innhold på turen. 

 

Faglig innhold

Dersom du ikke innfrir alle de nevnte kravene for at turen kvalifiserer som et velferdstiltak, kommer kravet om faglig innhold. Bestemmelsene rundt hva som kan kalles faglig innhold og hvor mye tid som må brukes på et faglig opplegg for å bli godkjent, er ikke krystallklare.

Hovedtanken er at hver enkelt ansatts yrkesmessige kompetanse skal vedlikeholdes, eventuelt at det faglige opplegget bidrar til å utvikle og oppdatere ansatte på sitt fagfelt. Innenfor dette vil studiebesøk i en bedrift kunne godkjennes, så lenge det har relevans for de ansatte. I praksis vil dette si at et besøk på en vingård vil kunne forsvares som faglig relevant for vinimportører eller en gjeng restaurantansatte som jobber med å anbefale og servere vin, selv om det for mange andre kan virke som en red sosial aktivitet. Her gjelder det å argumentere klart og tydelig, og bedriftens revisor vil kunne vurdere om ulike løsninger kan godkjennes eller ikke.

Siden det ikke er satt tydelige regler for hvor mange timer per dag som skal fylles med faglig innhold, kan det være utfordrende å finne riktig balanse mellom sosiale og faglige aktiviteter på turen. Dette er verdt å merke seg i planleggingen av firmaturen. 

 

Dokumentasjon

Skattemyndighetene kan kreve å få se dokumentasjon på det faglige opplegget du hevder å ha hatt de ansatte med på. Det er derfor viktig at du tar vare på alle dokumenter som beviser at dere faktisk deltok på et seminar eller en konferanse, bekreftelse på deltakelse, inngangsbilletter og lignende. 

 

Ingen regel uten unntak

Som med de fleste regler, er det også i lovverket rom for unntak. Når det gjelder skattefradrag for firmareiser finnes det flere NYANSER enn de vi har presentert i denne artikkelen. I tillegg er regelverket i stadig endring, og det kan være utfordrende å holde seg oppdatert. Vi i Expert Reiser har mange års erfaring med å anvende regelverket til våre kunders fordel. Ta gjerne kontakt med oss for rådgivning og hjelp til å tilrettelegge nettopp din firmareise.

I mellomtiden kan du ta en kikk på sjekklisten vi har laget over andre ting du bør tenke på før firmaturen. 

sjekkliste firmatur

 

Jørn Balslev

Jørn Balslev

Jørn er partner i Expert Reiser, og har hovedansvar for Maxpulse.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

10. feb 2022 - Henrik Oftedal

Reisebrev fra turen til Cortina - Dobbiaco

Reisebrev fra Henrik Oftedahl og Maxpulse sin tur til Cortina – Dobbiaco rennene 3.-7- februar 2022. Jeg har..

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

10. feb 2022 - Maiken Balslev

Farris Bad - Eksklusivt spahotell i Larvik

Behovet for et avbrekk fra hjemmekontor og hverdagsstress meldte sin ankomst. Med en perfekt beliggenhet ved..

Reisetrender 2022

11. jan 2022 - Line Støber Taraldsen

Reisetrender 2022

Ingen kan spå hva som skjer i tiden fremover, men vi har prøvd å sette sammen en liste over hva vi mener blir..